Καθώς οι αλλαγές, είναι ραγδαίες, βαθιές και ευρείες, επηρεάζουν σταδιακά τους πάντες. Όσοι κωφεύουν και όσοι μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν ξεπερνιούνται. Μια από τις συμβουλές μας προς τους επιχειρηματίες, είναι ο μηδενικός προϋπολογισμός. Δηλαδή, η επαναξιολόγηση και η ανοικοδόμηση της επιχείρησης από τη γραμμή εκκίνησης, χωρίς δομές και πεποιθήσεις που έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν.

Τώρα μπορείς πραγματικά να ξεκινήσεις από το μηδέν: Τι θα γινόταν αν τα αγαθά σου είχαν μηδενικό κόστος; Τι θα γινόταν εάν χρέωνες το τίποτα; Πού θα βρίσκεται η αξία σου; Ποια θα είναι η ουσία της δουλειάς σου; Τι μπορείς να μάθεις από όλα αυτά; Πώς θα βγάλεις χρήματα (υπάρχει τριγύρω κάποια πλαϊνή πόρτα); Η επιχείρησή σου θα λειτουργήσει πιθανότατα σε διαφορετική κλίμακα: Θα είναι πιθανώς μικρότερη αλλά θα έχει λιγότερο κόστος και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Ή θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη με μικρότερα περιθώρια, πράγμα που θα τη βοηθά να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, με τη λιγότερη δυνατή επένδυση και το μικρότερο κίνδυνο. Αλλά θα είναι, με βεβαιότητα, διαφορετική. Το μικρό είναι το νέο μεγάλο.

Άλλη συμβουλή μας είναι: κάνε ότι καλύτερο μπορείς και για τα υπόλοιπα κάνε link. Ζούμε στην εποχή του Transmedia Storytelling και η υπερσύνδεση, δηλαδή το link, αλλάζει τα πάντα. Το link οδηγεί στην εξειδίκευση, την ποιότητα, τη συνεργασία και το ψηφιακό e-branding. Μάθε να χρησιμοποιείς το συνδετικό ιστό του διαδικτύου για να υπερπηδήσεις σύνορα είτε αυτά περικλείουν χώρες, είτε εταιρίες ή και δημογραφικές ομάδες. Το διαδίκτυο επιδοτεί τη συνεργασία. Μάθε να λειτουργείς με τους κανόνες της νέας εποχής, ανάμεσα στους οποίους είναι οι εξής:

Στο τιμόνι είναι τώρα οι πελάτες. Έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν σε ολόκληρο τον πλανήτη και να έχουν ακαριαία επίδραση. Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ο ένας το άλλο οπουδήποτε και να συνασπιστούν γύρω σου ή εναντίον σου. Η μαζική αγορά είναι νεκρή και έχει αντικατασταθεί από την εξειδικευμένη αγορά. Οι αγορές είναι συζητήσεις έλεγε το The Cluetrain Manifesto, το εμβληματικό έργο για την εποχή του Διαδικτύου, ήδη από το 2000. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η σημαντικότερη δεξιότητα για κάθε οργανισμό δεν είναι πλέον το marketing αλλά ο διάλογος. Έχουμε πλέον μετακινηθεί από την οικονομία της σπανιότητας στην οικονομία της αφθονίας. Ο έλεγχος των προϊόντων ή της διανομής δεν εγγυάται πια την αμοιβή ή το κέρδος. Στη σημερινή αγορά η αμοιβή σου θα προκύψει όταν αφήσεις στους πελάτες να συνεργαστούν μαζί σου – στη δημιουργία, στη διανομή, στο marketing και στην υποστήριξη των προϊόντων. Οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις σήμερα είναι δίκτυα (τα οποία αντλούν τη μικρότερη δυνατή αξία για να μεγαλώσουν όσο περισσότερο γίνεται), καθώς και πλατφόρμες πάνω στις οποίες χτίζονται αυτά τα δίκτυα. Η ιδιοκτησία αγώνων, ανθρώπων, προϊόντων ή ακόμα και πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι πια το κλειδί της επιτυχίας. Η ανοιχτοσύνη όμως είναι.

Στηρίζουμε το Παρόν, Σχεδιάζουμε το Μέλλον, Διασφαλίζουμε την Επιχειρησιακή Συνέχεια.

Εργαλειοθήκη Μεταβίβασης των Small/Mid-Corporate Επιχειρήσεων: Κωδικοποιήσαμε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Ανιχνεύουμε τις (ενδο)επιχειρησιακές ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες (επικαλύψεις). Πιστοποιούμε τη βιωσιμότητα. Αποτιμούμε την επιχειρησιακή αξία. Επικοινωνούμε (προωθούμε) τις επιχειρηματικές ευκαιρίες (σε μεγάλα & σχετικά ακροατήρια). Κτίζουμε (εδραιώνουμε) συνεργασίες. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τη διαδικασία μεταβίβασης (από την οργάνωση της στρατηγικής και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης εξόδου, μέχρι την ανεύρεση του δυνητικού επενδυτή και το κλείσιμο της συμφωνίας).